Γνωρίστε την ομάδα της Tandem

Γνωρίστε την ομάδα της Tandem

Ευαγγελία Αλεξίου

“Γνώρισα την Tandem ως υποψήφια συνοδός δύο ατόμων για μία καλοκαιρινή κατασκήνωση στην Πεντέλη (2009) κι από τότε έγινα μέλος και μέρος της… κι εκείνη μέρος αναπόσπαστο της ταυτότητάς μου. Πέρασα από το στάδιο του εθελοντισμού, της συμμετοχής στο Δ.Σ., του συντονισμού του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (2014 – 2018), της οργάνωσης δράσεων και δραστηριοτήτων με παιδιά και νεαρά άτομα, της απόστασης… και της συνέχειας! Η διαδρομή μέσα στην Tandem με μαθαίνει -ακόμα- την έννοια του “μαζί”, του “συνεργάζεσθαι” και την εκτίμηση στην αξία του Ανθρώπου.”

Η Ευαγγελία είναι Πτυχιούχος του τμήματος “Εμπορίας & Διαφήμισης” της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθεί δύο μεταπτυχιακά προγράμματα το Δ.Π.Μ.Σ. “Human Rights and Migration Studies” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Π.Μ.Σ. “Κοινωνιολογία”, κατεύθυνση “Κοινωνικός Αποκλεισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα” του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατερίνα Σαραντίδου

“Από την πρώτη φορά που επισκέφτηκα ένα ίδρυμα παιδιών με αναπηρία ως εθελόντρια πίσω στο μακρινό 2000 εως και σήμερα, η ενασχόληση μου με τα παιδιά κυρίως αλλά και με ενήλικες με αναπηρία και η προσπάθεια προώθησης και υποστήριξης των δικαιωμάτων τους έγινε τρόπος ζωής μου. Το 2007 συν-δημιουργούμε την οργάνωση μας Tandem με σκοπό την απασχόληση και ενδυνάμωση των παιδιών και νέων που ζουν στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία Βούλας (γνωστό ως ΠΙΚΠΑ Βούλας). Η διαδρομή με την Tandem είναι ουσιαστικά για μένα μια διαδρομή μάθησης και ανακάλυψης, άλλοτε με κουραστικές ανηφόρες που δεν οδηγούν πουθενά και άλλοτε με ευχάριστες διαδρομές που ανταμείβουν την προσπάθεια!”

Η Κατερίνα είναι απόφοιτη ΤΕΦΑΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στην ένταξη των παιδιών με αναπηρία στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Έχει εργαστεί σε προγράμματα ένταξης ατόμων με ψυχικές διαταραχές (ΨΥΧΑΡΓΩΣ), ως συντονίστρια Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας, youth worker και μέντορας εθελοντών (Youth In Action Programme),υπεύθυνη σχεδιασμού εκπαιδευτικών συμπεριληπτικών προγραμμάτων. Έχει προσφέρει επίσης εθελοντική εργασία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2012 ασχολείται παράλληλα και με την μη τυπική εκπαίδευση όπου σε συνεργασία με διάφορους φορείς εκπαιδεύει μαθητές σχολείων αλλά και εκπαιδευτικούς, κυρίως, σε θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πάττυ Σωτηροπούλου

“Ήρθα σε επαφή με τα ιδρύματα και την πραγματικότητα των παιδιών που ζουν σε αυτά ως συνοδός σε κατασκήνωση το καλοκαίρι του 2005. Η Tandem γεννήθηκε το 2007 μέσα από την ανάγκη να συστηματοποιήσουμε την προσφορά προς τα παιδιά και τους νέους που διαβιουν αρχικά στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας και μέσα στα χρόνια και σε άλλα ιδρύματα παιδικής προστασίας και χρονίως πασχόντων. Έκτοτε συμβάλλω όσο μπορώ στους στόχους της οργάνωσης με βασικό στόχο να γίνουμε ως εθελοντές περιττοί για το σύστημα.”

Η Πάττυ είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ειδική Αγωγή του ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί ως συντονίστρια του προγράμματος αποιδρυματοποίησης στο πρώην ΚΕΠΕΠ Λεχαινών σε συνεργασία με τη Λούμος και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε θέματα Παιδικής Προστασίας και αποιδρυματοποίησης και υπήρξε μέλος του ΔΣ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής από το 2015 έως το 2019. Είναι ανάδοχη μητέρα αναπήρων παιδιών.

Lena Beck

Γνώρισα τυχαία την Tandem όταν έψαχνα για μια ευκαιρία πρακτικής άσκησης μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου το 2019. Η γνωριμία με τα παιδιά και τους νέους του πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας, καθώς και το όραμα και η φιλοσοφία της Tandem, με ενέπνευσαν να γίνω στη συνέχεια εθελόντρια για ένα χρόνο μέσω του προγράμματος “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης”. Από το καλοκαίρι του 2021 εργάζομαι στην Tandem ως συντονίστρια του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας Ευρωπαίους εθελοντές και εθελόντριες. Σε μια πολυπολιτισμική ομάδα προσπαθούμε να δώσουμε πολύχρωμες παρορμήσεις στην καθημερινή ζωή των παιδιών και των νέων που ζουν μέσα στο ίδρυμα.

Η Λένα έχει σπουδάσει Κοινωνική Εργασία και Παιδαγωγικής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Χριστίνα Χελά

“Η Tandem ήρθε στη ζωή μου αρχικά μέσα από τα λόγια ενός εφήβου στην κατασκήνωση της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ όπου εργαζόμουν το 2015, και στη συνέχεια λόγω της ανάγκης μου για πλαισίωση της εθελοντικής μου δράσης από ένα όραμα. Πλέον εργάζομαι στην Tandem ως συντονίστρια των τοπικών εθελοντ(ρι)ών και το όνειρό μου είναι κάποια στιγμή το σύστημα να καλύψει όλα τα κενά που αυτή τη στιγμή καλούνται να εκπληρώσουν οι εθελοντές και οι εθελόντριες, ώστε η ύπαρξή μας να είναι πλέον περιττή.”

Η Χριστίνα είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Από το 2016 ασχολείται με την μη τυπική εκπαίδευση και τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί, με κύριες θεματικές τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμπερίληψη.

Κατερίνα Ιθακησίου

“Ήρθα σε επαφή με την Tandem ως υποψήφια συνοδός δύο παιδιών με αναπηρία στην κατασκήνωση της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. το καλοκαίρι του 2016 και στη συνέχεια επανήλθα ως εθελόντρια το 2018. Παρόλο που δεν είχα καμία επαφή με τον χώρο της αναπηρίας μέχρι τότε, η συνεργασία μου με την οργάνωση στο πλαίσιο της κατασκήνωσης ήταν αρκετή για να με κινητοποιήσει ώστε να εμπλακώ πιο ενεργά και στην πορεία να αλλάξω τρόπο σκέψης και ζωής.”

Η Κατερίνα είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει διδακτική επάρκεια στην ελληνική νοηματική γλώσσα και τη γραφή Braille. Από το 2020 υλοποιεί το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας της Tandem, στο οποίο αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί περισσότεροι/-ες από 20 έφηβοι/-ες που διαμένουν στο Π.Α.Α.Π.Α.Β.

Γρηγόρης Σταθόπουλος

“Συνάντησα την Tandem το καλοκαίρι του 2009. Μόλις είχα επιστρέψει από ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας ( EVS) σε κέντρο ημέρας για άτομα με αναπηρία και προσπαθούσα να καταλάβω γιατί η ενεργή συνύπαρξή μου σ’ αυτήν την κοινότητα, μου ασκούσε αναπόδραστη έλξη. Έκτοτε πέρασαν χρόνια μοιράσματος, με δημιουργική δουλειά, με χαρές και απογοητεύσεις αλλά βαθιάς και ουσιαστικής σχέσης με τα παιδιά που διαμένουν στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας. Από το 2010 μέχρι το 2014 είχα την μεγάλη χαρά να υπάρξω συντονιστής του δικτύου εθελοντών της Tandem και νόμιμος εκπρόσωπός της έως σήμερα.”

Ο Γρηγόρης είναι απόφοιτος της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Πρόγραμμα σε Κέντρο ημέρας για ανάπηρα άτομα στη Βαλένθια της Ισπανίας. Υπήρξε για συναπτά έτη συνοδός σε κατασκηνώσεις ΑμεΑ που διοργάνωνε η ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Από το 2017 έως σήμερα συνεργάζεται με οργανισμούς στο πεδίο των υπηρεσιών προσβασιμότητας σε χώρους τέχνης.